Nehéz időszakot élünk meg, egy kihívásokkal teli időszakot, melyben szinte mindenkinek még a munka terén is helyt kell állniuk, ám nehezített körülmények között, szokatlan home officeból, sőt lehet, hogy a gyerekek mellől. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet azoknak, akiknek teljesen új ez a helyzet és akiknek az első hét esetleg káoszba fulladt. Nem vagy egyedül, segítünk! Mi alapműködésünk szerint is otthonról dolgozunk, ezért nem volt szokatlan az szituáció. Íme, mi hogyan csináljuk!

Élő kapcsolattartás

Első tippünk, hogy tartsatok élő kapcsolatot egymással, lehetőleg videókonferencián keresztül. Azt, hogy erre a Ti esetetekben milyen sűrűn van szükség, határozzátok meg, pl. minden reggel, vagy hétfőn és pénteken, vagy csak hetente egyszer. Lényeg, hogy rendszeres legyen és a csoport vezető tartsa be az ütemtervet.

Milyen programot használjatok? Sokan a Skype-ot ismerik, de talán az egy kicsit körülményes, és limitáltak a lehetőségei, ezért mi a Google Hangouts nevű alkalmazást szoktuk használni. Ami most szintén nagyon népszerű és egyszerű a hasznlata, az a Zoom. Letölthető a gépedre is, de böngészőből is tökéletesen működik.

Ha a csapatból valaki prezentációt tart, akkor jó megoldás lehet egy zárt Facebook csoportban megtartott élő közvetítés. 

Feladatok rendszerezése, nyomonkövetése

Nehezebbé válhat egy megszokott irodai munkamenet után a feladatok nyomonkövetése. Erre van több applikáció, ami kiváló megoldást nyújt. Érdemes körülnézni és a saját igényeid alapján választani. Ami nekünk nagyon bevált és aktívan használjuk, az a Trello. Mi ezt úgy használjuk, hogy minden partnerünkhöz létrehoztunk egy listát, amelyre felvesszük új kártyaként a kapcsolódó feladatokat. Hozzáadjuk a kártyához a csapatból azokat, akiknek dolguk van vele, beállítjuk a határidőt és kész is. A Trello folyamatosan emlékeztet a teendőkre és áttekinthető nézetet ad az összes projekt aktuális állásáról.

Ha körülnéznél a piacon, ezt a cikket olvasd el, jó pár alkalmazást bemutat.

Munkaidő nyomonkövetése

Amennyiben fontos számodra, hogy nyomkövesd azt is, hogy ki hány órát dolgozik a csapattagok közül adott projekteken, feladatokon, akkor próbáld ki a Clockify-t. Mi jelenleg ezt használjuk, nagyon bevált, jók a riportok, könnyen kezelhető.

Korábban a MyHours-t használtuk, ez is jól működött, szerettük, csak a csapat bővülésével már túl sok tagra kellett előfizetnünk, ezért kerestünk olyat, ami kedvezőbb.

Napirend

Fontos, hogy igyekezz otthon napirendet tartani! (Nyilván, ha gyerekek is vannak otthon, akkor hozzájuk kell igazodni, úgy nem olyan egyszerű – nálam is kettő van itthon.)

  • Reggel idd meg a kávédat nyugiban, ne kezd rögtön az emaileket olvasgatni.
  • Öltözz fel! Ha nem is csinibe, meg mindenféle business outfitekbe, de legalább otthoni kényelmesbe. Pizsamában ne maradj semmiképpen! Ha van online meetinged (videóval), akkor öltözz fel úgy, mintha be kéne menned az irodába. Elég kiábrándító egy kinyúlt pólós kollega, akit eddig csak ingben láttál.
  • Állíts be időzítőt és 1-2 óránként tarts 5-10 perc szünetet.
  • Tarts ebédidőt! Ne a laptop előtt egyél. Tudom, nehéz, sokszor én is ott eszem, de legalább ne mindennap!
  • Jelöld ki a nap végét és próbáld tényleg abban az idősávban befejezni a munkát. Ha lecsuktad a laptopod, akkor „érkezz haza” és kapcsolódj ki.

Otthon könnyen esik abba a hibába az ember, hogy látástól mikulásig dolgozik, ami rövid úton kimerültséghez fog vezetni. A gyerekes Anyák sorsát most nem tárgyalom, az túl hosszú lenne ide, de kitartás Anyatársak!

#offtopic

Egy fontos tipp a végére: Ne csak munkáról levelezz, chatelj vagy telefonálj a kollegákkal. Mindenkinek ugyanúgy szüksége van a poénokra, feltöltődésre, vagy akár a panaszkodásra. Hallgassátok meg egymást mindenféle témákban. Mi ezt egy zárt Facebook csoportban tesszük, de számtalan jó megoldás létezik. Whatsup, Viber vagy Discord. Utóbbit a Mito hírlevelében olvastam, még az is lehet, hogy ezt is ki fogjuk próbálni! Hajrá, küldj valami vicceset a kollegáidnak!

#maradjotthon