Pajor Nóra írása

Olvasási idő: 2-3 perc

Egy tavaly ősszel teszt jelleggel elindított funkció az idei év elején szélesebb körben is megjelent a Facebookon. Ez nem más, mint az „Elismerés”, mely a Facebook csoportokban működik. A teszt időszakban az adminisztrátorok alkalmazhatták, most viszont a csoport tagjai számára is elérhetővé vált a visszajelzés ezen formája.

Motiváció

Irányát tekintve kétféle motiváció létezik, az egyik valami elkerülésére késztet, ez a büntetés, a másik pedig valamilyen cselekvést ösztönöz, ez a jutalmazás. 

Nos a Facebook jelen esetben ez utóbbit részesíti előnyben, így kívánja felpezsdíteni a csoportok életét és kommentelésre bíztatni a tagokat. Fontos megjegyezni azonban, hogy itt nemcsak a mennyiség számít, hanem a cél, hogy a minőségi kommentek kerüljenek túlsúlyba.

Miért fontos a kommentek minősége?

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az internet adta szólásszabadság és az inkognitó megőrzésének lehetősége nap mint nap rengeteg olyan véleménynek ad teret, melyek negatív hatása mára már egyértelmű. A valódi arcukat nem vállaló trolloktól elkezdve az erős kiritkákat megfogalmazó „okosokig” sokan vélik úgy, hogy a social media kitűnő platform nézeteik terjesztésére, meggyőződésük hangoztatására, még akkor is, ha ez másokat bánt, sért, esetleg tökéletesen irreleváns.

A csoportkonformizmust tehát egy olyan párbeszéd fogja fenntartani és építeni, ami a csoport legtöbb tagja számára érdekes és értéket teremt. Egy ilyen csoportban szívesen olvassuk az információkat és szívesen leszünk aktív tagok, mindemellett a csoport létrehozójaként is az a célunk, hogy közösséget építsünk, ne pedig a negatív kommenteknek adjunk teret.

Milyen elismerések adhatók?

A csoport tagjai többféle matricát ítélhetnek oda a többi kommentelőnek, annak függvényében, hogy az adott hozzászólás számukra milyen értéket képvisel: éleslátó, felemelő, informatív, szórakoztató, releváns vagy pozitív.

Az elismerések száma korlátozott – az adminisztrátorok határozzák meg, hogy a csoporttagok hány elismerést adhatnak hetente (azaz az alapbeállítás módosítható).

Ha a csoporttag nem használja fel az elismerési lehetőségeit, 7 nap múlva elveszíti őket. Miután elküldi az elismerést, az megjelenik a hozzászólás felett, így minden csoporttag láthatja, ki adta az elismerést. A csoporttag saját hozzászólását nem értékelheti, az elküldött elismerést nem vonhatja vissza, illetve egy hozzászólásnál csak egy elismerés adható.

Az újonnan megjelenő funkció egyelőre még nem minden csoportban elérhető, valószínűleg fokozatosan fog mindenhol megjelenni, így érdemes figyelni a beállítási lehetőségeket.

Kíváncsian várjuk, hogy az új funkció hogyan váltja be a hozzá fűzött reményeket, hogyan növeli a hozzászólási kedvet és tereli a csoportok dinamikáját pozitív irányba.